top of page

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN


Eğer çocuğunuz hasta olursa mutlaka güvendiğiniz doktorunuza danışın. Acile veya başka bir doktora götürmek zorunda kalırsanız verilen reçeteyi, kullanmaya başlamadan önce yine doktorunuza danışmalısınız. Gereksiz ve fazla ilaç kullanımı çocuklarımız için iyi değildir. Özellikle antibiyotik mecbur kalmadıkça kullanmamak gerekir. Maalesef gereksiz ve sık kullanılan antibiyotikler bakterilerin direnç kazanmasına neden olmaktadır.

Hasta olduklarında, burun akıntısı, tıkanıklığı, öksürük, ateşleri olabilir. Burun temizleyin ve açık tutmaya çalışın. Ayrıca serum fizyolojik damlatılabilir. Uyuduğu odayı serin tutun, uyurken odasının 18-20 derece olması yeterlidir, 22 derece üzerine çıkmayın. Emmesi ve uykusu çok etkilenmediyse burun tıkanıklığı için bir ilaç kullanmaya gerek yok. Etkilendiyse doktorunuza danışın. Öksürük ara ara olabilir. Şiddetli değilse ilaç kullanmaya gerek yok. Boğulur tıkanır gibi öksürük varsa, nefes alırken zorlanıyorsa, hızlı nefes alıyorsa mutlaka doktorunuza muayene ettirin. Ateş 38.5 üzerine çıkmadıysa ilaç vermeyin. Serin duş ve ıslak kompres yapılabilir. 38.5 üzerinde ise doktorunuzun kiloya göre uygun dozlarda önerdiği ateş düşürücüler verilebilir.

Üst solunum yolları enfeksiyonlarının (nezle, farenjit, bademcik iltihabı, sinüzit, kurup, kulak iltihabı) çoğu viral nedenledir, yani antibiyotikle iyileşmez. Eğer gittiğiniz doktor antibiyotik verirse neden verdiğini sorgulayın.

Boğaz enfeksiyonu olmuş derse, çok kötü bile dese, antibiyotik verirse, boğaz kültürü ve beta testi isteyin. Sonuçlar negatifse antibiyotik genellikle gerekli değildir. Kurup, sinüzit olmuş derse de genellikle gerekli değildir. Bademcikler iltihaplı derse yine beta testi ve boğaz kültürü yapılması gerekir. Bunlar negatif ise yine antibiyotik genellikle gerekli değildir. Kulak iltihabı derse, yarısı viraldir, yani yarısı kendiliğinden iyileşir. 2 yaş üstü çocuklar antibiyotiksiz 2-3 gün izlenebilir. Mutlaka kendi doktorunuza veya KBB doktoruna kulakları kontrol ettirin, kulak iltihabı kesinse antibiyotik kullanılması gerekebilir. Bronşit olmuş derse yine güvendiğiniz doktora mutlaka muayene olun, bronşitten şüphelenildiğinde akciğer grafisi çekilmesi gerekebilir. Grafi ile bronşit olduğu kesinleşirse antibiyotik gerekli olabilir.

Mecbur kalmadığınız sürece acile veya güvenmediğiniz başka bir doktora götürmemeye çalışın. Bu şekilde acil muayenelerde gereksiz ve fazla tedavi uygulanma olasılığı daha yüksektir. Başka bir doktora gittiniz diyelim. Kan tahlili yapalım derse yaptırmayın. Hemen hastalığın başında tahlil yapılması gerekmez. Ateş 5 günden fazla devam ederse, hastaneye yatacak kadar ciddi durumda ise yapılabilir.

Sonuçta kendi doktorunuzla iletişimde olun, arayıp ulaşamazsanız mesaj yazın, size dönecektir.

 
Son Paylaşımlar
Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • instagram (1)
bottom of page