top of page

NEDİR BU İNFLUENZA A?


Öncelikle "grip nedir" diyerek başlayalım. Grip İnfluenza virüslerinin yaptığı bir solunum yolları enfeksiyon hastalığıdır. A ve B tipleri insanda gribe neden olur. İşte bu İnfluenza A virüsü, hem mevsimsel grip, hem de kuş gribi ve domuz gribine sebep olan tiptir.

Gripli bir kişi öksürük veya hapşırık ile 2 metreye kadar yakınındaki kişilere virüsü bulaştırır. Konuşma ile bile bulaştırabilir. Yine konuşma, öksürük veya hapşırık ile saçılan damlacıklar saatlerce havada asılı kalabilir ve bu sürede damlacıklar ile temas edenlere hastalık bulaşabilir.

İnfluenza virüsü ile kirlenmiş para, masa, sandalye, kapı kolu, alışveriş arabaları, çeşme musluğu, telefon, anahtar ile temas eden ellerin ağız, göz veya burun ile temas etmesi hastalık bulaştırabilir. Kağıt para üzerinde virüsler 3 güne kadar canlı kalabilmektedir. Diğer eşyalarda 8 saate kadar canlı kalabilmektedir.

Virüsten korunmanın tek yolu ellerin sık sık yıkanmasıdır. Hasta olan bir kişi mümkün olduğunca diğer kişilerden uzak durmalıdır. Teorik olarak sürekli maske takmalı veya öksürürken hapşırırken ağzını koluyla (ELİYLE DEĞİL) kapatmalıdır. Eliyle kapattıysa hiç bir yere dokunmadan hemen elini yıkamalıdır. Kağıt mendil kullandıysa mendili hemen atmalı, tekrar kullanmamalıdır.

Aslında mevsimsel grip ile domuz gribi arasında korkulduğu kadar çok fark yoktur. Domuz gribinin tehlikeli olabildiği en riskli grup 2 yaş altı bebekler, 65 yaş üstü olanlar ve kronik bir hastalığı olanlardır (bağışıklık yetmezliği, astım, kalp, böbrek hastalıkları gibi).

Eğer 38 derece üzerinde ateş varsa ve beraberinde öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, vücut ağrısı, solunum zorluğu varsa İnfluenza geçiriyor olabiliriz. Doktorunuzdan İnfluenza testini isteyin. Burun sürüntüsünden yapılan basit bir testtir. İnfluenza A pozitif çıkarsa antigrip tedavi düşünülebilir. TC Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü grip tedavisini 2 yaş altı çocuklara, 65 yaş üstüne ve altta yatan hastalığı olanlara, hastaneye yatacak kadar kötü tabloda olanlara ve akciğer enfeksiyonu birlikteliğinde öneriyorlar. Sonuçta eğer hastaneye yatmıyorsa, akciğer enfeksiyonu yoksa, 2 yaş altında değilse grip ilacına gerek yok. Ancak 5 yaş altı çocuklarda hastane yatışlarının daha fazla olduğu kesindir. Ancak 5 yaş üstünde ve akciğer enfeksiyonu yoksa ayaktan tedavide grip ilacı gerekli değildir. Diğer yardımcı uygulamalar olarak istirahat ve bol sıvı alımı takipte yeterlidir.

 

Son Paylaşımlar
Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • instagram (1)
bottom of page