top of page

GRİP SEZONUNDA ATEŞLİ ÇOCUĞA YAKLAŞIM


Grip daha çok kış aylarında görülüyor. Yani Aralık-Ocak-Şubat ve hatta Mart aylarında grip yoğunluğu arttığı için bu aylara grip sezonu diyoruz. Grip İnfluenza virüslerinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

İnfluenza A virüsünün çeşitli tipleri var. En sık enfeksiyon yapanlar H1N1, H3N2 veya H5N1 tipleri. İnfluenza A testi pozitif çıkan bir kişide bunlardan biri var olabilir. Bu enfeksiyon iyileşince İnfluenza A’nın başka bir tipi ile yeniden İnfluenza A enfeksiyonu geçirebiliriz.

İnfluenza A’nın bulaştırıcılığı şikayetlerin başlangıcından 1 gün önce başlamakta ve 7-10 gün devam edebilmektmektedir.

Çocuklarda yüksek ateşe genel yaklaşımımız, 3 gün ateşi takip edin, çok yükselirse ateş düşürücü verin, hemen doktora gitmekte acele etmeyin şeklindedir. Ancak İnfluenza yani grip döneminde, yani Ocak-Şubat-Mart aylarında ateş yaklaşımımızda biraz değişiklik yapmamız gerekebilir. Özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde İnfluenza A daha ağır seyredebildiği için 2 yaş altında grip tedavisi öneriliyor. 5 yaş altındaki çocuklarda da hastane yatışları istatistiklere göre daha fazla görülüyor.

İnfluenza tedavisi 2 yaş altı çocuklara, 65 yaş üstüne olanlara,astım, diabet, kalp, böbrek hastalığı gibi altta yatan kronik bir hastalığı olanlara ve hastaneye yatmasına gerek olan çocuklara önerilmektedir.

İnfluenza tedavisi ne kadar erken başlanırsa, özellikle ateş başlangıcından ilk 48 saat içinde başlanırsa daha etkili oluyor ve daha çabuk iyileşiyor. Bu nedenle özellikle 2 yaş altı çocuklarda eğer çocuğumuzun ateşi 38.5 üzerine çıkar ise doktorunuza fazla gecikmeden muayene olmalı ve İnfluenza testi yapmalıyız. İnfluenza testi burun sürüntüsünden yapılan basit bir testtir. Eğer ateş akşam-gece başladıysa ertesi sabahı bekleyebilirsiniz. Çok acil durumlar dışında, nöbet şartlarında hastaneye gidip, gereksiz tedavilere maruz kalmaya gerek yoktur.

 
Son Paylaşımlar
Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • instagram (1)
bottom of page