YAŞASIN YAZ GELDİ... AMA ÇOCUKLARIMIZI GÜNEŞTEN KORUMAMIZ LAZIM…
Yaz dönemi geldi. Artık daha çok güneşe, dolayısı ile çok maruz kalmak istemediğimiz ultraviyole (UV) ışınları ile karşılaşmaya başladık. Bu nedenle bebekleri, çocukları güneşe çıkartacak mıyız, gölgede mi tutacağız? Denize gireceksek, açık havada oyun oynayacaksak ne zaman oynayacağız? Güneş ışığı faydalı mı, zararlı mı, korunmak için neler yapmamız gerekir? Güneş kremi sürecek miyiz, süreceksek hangisini kullanacağız? Her anne babanın mutlaka farkında olması gereken ve belki de merak ettiği bir konu, yaz dönemi için çok önemli. Haydi başlayalım:
6 aydan küçük bebekler
İlk altı ayda bebekleri mümkün olduğunca hiç güneşe çıkartmıyoruz veya mutlaka gölgede kalmalarını sağlıyoruz. Eğer gölgede kalmalarını sağlayamıyorsak dışarıya çıkartmamayı düşünebiliriz. Dolayısı ile güneşe çıkartmadığımız için güneş kremi de sürmek zorunda kalmıyoruz. Eğer güneşe bir şekilde mecburen maruz kalacaklar ise kollar ve bacaklarını örten uzun kıyafetler giydirmeli ve şapka takmalıyız. Yüz ve eller gibi güneş gören küçük alanlara az miktar en az 15 SPF (güneş koruma faktörü) içeren güneş kremi sürülebilir. Ama unutmayın, bebekleri güneşten korumanın en iyi yolu güneşe çıkarmamak ve gölgede kalmaktır.
6 aydan büyük bebekler ve çocuklar
Zararlı UV ışınlarına maruz kalmaya karşı ilk ve en iyi savunma kıyafetler ile güneşe maruz kalmayı azaltmak ve mümkün olduğunca gölgede kalmak olmalıdır.
Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saat sabah 10 ile akşam 16 arasında güneşe mümkün olduğunca çıkılmamalı.
Tercihen enseyi de örten güneşlikli bir şapka, ultraviyole korumalı güneş gözlüğü ve sıkı dokumalı kıyafetler giydirin. Çocuğunuz ne kadar küçükse güneşte vücudunu örten uzun kıyafetler giydirmekte fayda var. Kıyafetler tercihen ultraviyole korumalı, koyu renk ve sık dokumalı olursa daha iyi olur.
Süreceğimiz güneş kreminin UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan, tercihen suya dayanaklı, SPF 15 veya daha üstü güneş kremi olmasını Amerikan Pediatri Akademisi öneriyor. Amerikan Dermotoloji Akademisi ise çocuklar ve büyükler için 30 SPF güneş kremlerini öneriyor. SPF faktör 50 üzerinde de olmamalı. Parfüm ve paraben içermemeli. Tercihen kimyasal aktif bileşenli ürünler yerine mineral aktif bileşenli ürünler tercih edilmeli. Mineral aktif bileşenler titanium dioxide ve zinc oxide. İçeriğinde oxybenzone ve vitanin A içeren kremler tercih edilmemeli. Oxybenzone, sentetik östrojen olması nedeni ile önerilmiyor.
Güneş kremi kıyafet ile korunmayan tüm bölgelere sürülmeli. Özellikle ense, kulaklar, burun, açıktaysa omuzlar ve ayakların üst yüzüne mutlaka sürmeye dikkat edin. Yeterli miktarda güneş kremi uyguladığınızdan emin olun.
Her iki saatte bir güneş kremi tekrar sürülmeli. En iyi koruma için tercihen dışarıya çıkmadan 20-30 dk önce uygulamak gerekiyor. Suyla temas sonrasında, yüzme veya terleme olduysa ve havlu ile kurulandıktan sonra tekrar güneş kremi sürülmeli. Bulutlu ve serin havalarda dahi güneş kremini ihmal etmemek gerekiyor, çünkü bulutlar UV ışınlarının bize ulaşmasını engellemiyor ve zararlı olan sıcak değil güneş ışığı yani UV ışınları.
Su ve kum UV ışınlarını yansıtırlar. Bu nedenle deniz ve havuz kenarında veya plajdaysak çok çabuk güneş yanığı oluşabilir. Dikkatli olmalı ve deniz veya havuz kenarındaysak veya plajda kumla oynuyorsak, gölgede dahi olsak güneş kremini sürmeyi ihmal etmemeliyiz.
Sonuçta çocukların dışarıda aktivite de yapmaları, oyun oynamaları da gerekiyor. Bu nedenle yaz döneminde dışarıda olduğumuzda gölgede olmaya, oyunlarımızı gölgede oynamaya dikkat etmeliyiz. Eğer gölge bulamıyorsak sabah saat 10 öncesi veya 16 sonrası, uzun kıyafetler, şapka ve güneş gözlüğü ile dışarı çıkmalıyız. Açıkta kalan yerlerimize de uygun güneş kremi sürmeliyiz.
UV ışınlarından neden bu kadar korkuyoruz? Çok mu zararlı?
Güneş ışınlarına yani UV ışınlarına fazla maruz kalınırsa, güneş yanığı, cilt ve göz hasarına ve cilt kanserine neden olabilir. UV ile cilt kanseri arasındaki ilişki belirgin bir gerçektir. Çocukluk ve ergenlik döneminde UV'ye aşırı maruz kalma gelecekteki cilt kanseri riskini önemli derecede artırıyor.
Peki Güneşe Çıkartmıyoruz, Güneşin Hiç Faydası Yok Mu? D Vitamini Eksikliği Olmasın Sonra?
Tüm bebeklere ilk 1 yıl, günde 400 U D vitamini verilmesi gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Dünya sağlık örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi 1 yaşından sonra da tüm çocuklar ve erişkinler için de günlük 400-600 U D vitamini öneriyorlar. Bu durumda zaten ihtiyacı olan D vitaminini ağız yoluyla verdiğimiz için güneşin yardımıyla deriden üretilmesine ihtiyacımız yok. Ancak özellikle büyük çocuklara D vitamin vermiyorsak öğle saatlerinde yüz ve kolların 5-10 dakika güneş ile temasına izin verebiliriz. Bu süre D vitamin üretimine yeterli olacaktır. 5-10 dakika sonra yine gölgede kalmaya ve güneş kremi kullanmaya ve diğer önerilere uymaya devam etmeliyiz.